Startside
Op

Udfordringen - Pilgrimsfærd

Pilgrim-versionen af udfordringen er en option i RRN-programmet som personer, der er idømt 5 uger eller mere kan vælge i et forsøg på at forkorte straffen. Udfordringen varierer tidsmæssigt og er i princippet en frivillig isolering fra samfundet i et forsøg på at finde ind til sig selv i forsøget på at genvinde kontrollen over ens liv, hvis det er kommet ud af kontrol.

Udfordringen går ud på at gå fra Viborg til Flensborg via hærvejen - en distance på ca. 250 km.  Strækningen kan tilbagelægges på ca. 10 til 25 dage. Tempoet er fuldstændig op til den dømte selv.

Udfordringen er i sin natur barsk og derfor skal der ansøges skriftligt om at komme med for at sikre at deltagere, som ikke er motiveret, tager ud i naturen og kommer til skade. (I USA er mere end 50 børn døde efter at de mod deres vilje er blevet hentet i deres seng af professionelle transportfirmaer til denne form for terapi.) Ansøgere skal endvidere passere en helbredstest hos deres egen læge. Der vil blive taget en blodprøve, som testes for stoffer, så man ved hvilke medikamenter, der er i spil.

Da normal campingudstyr ikke er konstrueret til temperaturer under frysepunktet, vil denne type kursus kun blive udbudt fra April til September. Der vil være tale om løbende deltagelse.

Selve Pilgrimsfærden

Før start:

Den dømte og ledsageren får udleveret overtøj, fodtøj, soveposer og telt. Ledsageren skal tage stilling til om vedkommende ønsker at følge den dømte til fods eller på cykel. Den dømte vil også få monteret sin GPS-fodlænke og udleveret det kontrolark, som den dømte skal klippe i ved kontrollerne. Der vil blive taget et billede af den dømte og ledsageren, som sættes ind i et ID-kort, som de skal bruge som betalingsID overfor ejerne af telt-pladserne og som identifikation overfor kontrollører.

Familien til den dømte skal skrive et brev "impact letter", hvor i at de giver udtryk for hvad den dømtes adfærd har betydet for familien og hvad de mener at den dømte skal arbejde med.

Den dømte vil få udleveret nogle kuverter med opgaver omkring de steder, som den dømte skal vandre forbi. Ikke alle kuverter vil blive udleveret fra starten. Når de møder en kontrollør vil han indsamle besvarelser og give en ny kuvert for at undgå snyd.

Undervejs:

Udfordringen starter i Viborg.

Den dømte skal gå hele vejen. Der vil være både forudbestemte kontrolposter og ukendte kontrolposter. Den dømte skal være et GPS-fodlænke under hele forløbet, så myndighederne kan se, hvor at vedkommende er.

Den dømte skal være i følgeskab med en voksen, som enten må gå eller køre på cykel. De kan vælge imellem at have oppakningen på følgende måde:

bulleta) Personligt udstyr, som tøj, proviant, vand, sovepose skal bæres af den dømte i en rygsæk. Telte osv. skal transporteres af ledsageren i en cykelvogn.
bulletb)  Hvis ledsageren vælger at vandre, skal de sammen trække en cykelanhænger, hvor at al udstyret er i. Ledsageren må på intet tidspunkt trække vognen alene.

Når de er nået til den overnatningsplads, som de skal tilbringe natten på, skal den dømte udfylde sin journal med personlige tanker omkring brevet og svare på eventuelle spørgsmål, hvis de er i nærheden af en af de steder, som de kan opgaver i.

Overnatning:

Før starten på turen får den dømte og ledsageren udleveret et kort over teltpladser. Det ID-kort, som de fik udleveret fra starten, skal vises til ejerne af teltpladserne, som vil få refunderet prisen for overnatningen af det offentlige.

Er mobiltelefonen ved at løbe tør for strøm, så kan de rekvirere opladning af den.

Kontroller:

Ledsageren skal medbringe en mobiltelefon. Undervejs vil ledsageren modtage mobiltelefon-opkald fra en central, som vil fortælle ham, hvor at kontrolposten er placeret. En kontrol-post vil ligne kontrol-poster kendt fra orienteringsløb. Ved hvor post, som bliver flyttet periodisk, vil der være en tang, som perforerer kontrolarket på forskellig måde.

Desuden vil der periodisk dukke en medarbejder op et sted på ruten og klippe i kontrolarket.

Efter turen

Turen slutter i Padborg.

Når den dømte kommer hjem, skal vedkommende deltage i en hel dags gruppe terapi med sin familie, ledsageren og en psykolog, hvor at de gennemgår de notater, som den dømte har lavet i sin journal.

Baseret på det udbytte, som den dømte har fået, vil vedkomne få 1-5 ugers rabat i RRN-programmet. Det er ikke det tempo, som den dømte har vandret i, som skal være udslagsgivende for rabatten. Det er personlige udbytte målt på hvor dybt ind i sig selv, som den dømte har været villig til at se på.

Facts:

Historisk:

Hærvejen er en af de historiske pilgrimsveje i Europa, som blev benyttet af mennesker, som var på vej til hellige steder. De dømte vil - ligesom fortiden pilgrimme - kunne benytte tiden under vandringen til at tænke over tilværelsen.

Om hærvejen

Om hærvejen - fra Wikipedia