Startside
Op

Tillidssvigt
Et straffesystem rettet imod unge under 15 år, bør bygge på tillid. De voksne skal have tillid til at de unge arbejder med programmet.

På trods af dette, så kan de ske at det enkelte barn svigter denne tillid.

Det medfører at der er brug for et system af sanktioner, så den unge forstår at en handling har en konsekvens.

En typisk metode kan være at indføre tab af privileger. Det skal være et eller andet som er håndgribelig. I tabellen til højre er der et opstillet eksempel på, hvordan at et sanktionsskema kunne se ud.

Privilegierne mistes en af gangen. Dvs. at alle privilegier ikke kan mistes på en gang.

Tilgivelsesfrist:

Barnet skal altid befinde sig under skærpede foranstaltninger i nogle døgn. Når tiden er gået, så kan barnet skrive en ansøgning om at det ønsker at få tilliden genoprettet. Ansøgningen skal læses op under gruppeterapien, som er en del af det normale program. Bliver ansøgningen godkendt af gruppen, så rykker barnet ned af sanktionsstigen igen.

Straffen udstået uden at barnet har ansøgt om at blive tilgivet.
bulletEr barnet på foranstaltning nr. 1, skal det afsone 3 ekstra dage i programmet
bulletEr barnet på foranstaltning nr. 2, skal det afsone en uge ekstra i programmet
bulletEr barnet på foranstaltning nr. 3, skal det afsone to uger ekstra i programmet.

Foranstaltningerne falder bort ved overgangen til ekstrastraffen. Tyske erfaringer viser, at nogle børn bliver så glad for at være overvåget og den ekstra opmærksom på grund af deres negative adfærd, at de ikke ønsker sig ud af programmet [1]. Det er ikke meningen at børn skal tilbringe deres opvækst i programmet. De skal vende sig til et normalt liv igen. Derfor nulstilles sanktionerne og de får lov til at afsone den sidste tid i programmet på normal vis. Sanktionerne kan dog genindføres, hvis de så bryder tilliden under den ekstra afsoning.

Tabel over forskellige typer foranstaltninger:
  Foranstaltning Tilgivelsesfrist
Privilegium #1 GPS sporingsenhed eller forælder fodlænke. 3 dage
Privilegium #2 Sovested 3 dage
Privilegium #3 Levested 5 dage
 

Forklaring

GPS Sporingsenhed: Den unge får en fodlænke på, som registrerer vedkommendes færden døgnet rundt. Målsætning er at øge stressfaktoren.

Alternativt kan der anvendes en nyudviklet fodlænke, som når den er aktiveret opretter en krypteret trådløs bluetooth forbindelse (type 2 - rækkevidde cirka 10 meter). En af forældrene skal bære en tilsvarende fodlænke, som fodlænken er matchet til. Bevæger de to personer sig væk fra hinanden afspiller fodlænken en melodi ("They're Coming To Take Me Away, Ha-Haaa!" af Napoleon XIV alias Jerry Samuels.). Musikken stopper, når de er indenfor fodlænkens rækkevidde igen.

Sovested: Forældrene afleverer deres barn sammen med sengelinned og skoletaske til et sted, som kommunen anviser efter aftensmaden, hvor at der er et værelse til rådighed. Afleveringstidspunktet er mellem kl. 20 og 21, så den unge får tid med sin familie omkring aftensbordet. Om morgenen sørger kommunen for transport til den skole, som ligger lokaler til programmet, hvor at forældrene står parat med madpakken. I weekenden, når barnet ikke deltager i programmet, må det være hjemme om dagen.

Levested: Når barnet ikke deltager i programmet skal det være på et sted, som er anvist af kommunen. Det gælder også i weekenden. Familien kan besøge barnet på dette sted så længe at de har lyst, når den ikke deltager i programmet.

Handlinger, som medfører sanktioner:
bulletVold mod personale / forældre: Ved vold mod andre børn, skal barnet foran interventionspanelet igen, som udmåler en ny forlænget straf.
bulletFlugt / gå under jorden.

Handlinger, som ikke medfører sanktioner, men negativ smiley i stedet.

bulletManglende lektiearbejde
bulletNægte at arbejde / vandre
bulletUdvandre gentagne gange fra gruppesamtaler / familieterapi

 

 
1) Tyske erfaringer: "The Lot of Young German Offenders"